TRLA BABA LAN

DOBRODOŠLI! RIJEČ JE KAO ĆUPRIJA: DOBRA SPAJA A LOŠA RAZDVAJA


08.06.2010.

KAKO POKRENUTI REVOLUCIJU NA OVDAŠNJEM SELU?

K'o rahmetli Che 
    
  Elvis Huremović

Jutros rano (ne brinite, ne pjevaju slavuji višegradski) dok sam obavljao osnovne higijenske potrebe zastadoh pred ogledalom. Nisu to bili nikakvi narcisoidni porivi, inače nemam adet zadržavati se ispred istog. Zastadoh jer u sebi prepoznah ni manje a ni više Che-a. Nisam ga prepoznao jer su mi sinule neke revolucionarne ideje, već što sam zarast'o haman k'o on. Brade i kose na sve strane, što bi moja nana rekla samo mi se dva oka vide. Stvarno još beretku kad bi stavio na glavu i namah k'o pljunuti Che a onda štampanje mog lika po raznim tkaninama od kojih u daljnjem procesu proizvodnje nastaju majice a koje opet zavrsavaju na raznim veličinama ženskih grudi, ujedno nošen s ponosom. Naravno, za razliku od Che-a majice sa mojim likom mogu proizvoditi samo za ženski model. Pa, da onako s merakom uživam gledajući svijet sa te pozicije.

           

Eh, kad bi ovo sve bilo tako lahko kakvim se čini i da može bez revolucije odmah bih angažovao i boljeg fotografa nego što je bio Che-ov. Napravili bi čak fotografija iz svih profila i perspektiva. Al' kako rekoh ne ide to bez revolucije. Doduše, nije da ja nemam ideja za revoluciju i to od Vardara pa do Triglava al' na tim prostorima više ni grah prebranac ne uspijeva k'o nekad a da uspije revolucija. Kad bih je pokrenuo barem na prostoru  od Une do Drine bio bih presretan al' šanse su mi iste k'o i Ćiri Blaževiću da zauzme prvo mjesto ispred Španije. Što će reći da nije nemoguće ali je ipak nemoguće!
Jedne prilike sam čitao Che-ovo „Gerilsko ratovanje“ u kojem veli da mozak, srce i ostali organi revolucije uvijek moraju da budu na selu, među seoskim stanovništvom. Jer to su k'o biva strukture koje budu najviše pogođene raznim lošim ekonomskim i političkim situacijama u zemlji i kao takve su vazda pogodne za promovisanje revolucionarnih ideja, te da budu matica istih. Slažem se sa njim u potpunosti, samo što je Che to proklamovao prije pola stoljeća i ni tada nije baš kod svih seljaka upalilo (Kongo, Bolivija) tj. prošlo kao ideja. Ne znam stvarno šta bi danas Che rekao, gdje trebaju biti mozak, srce i ostali organi revolucije ali u ovim našim selima nema šanse da bi mogli opstati. Srce bi otkazalo zbog nedovoljno krvi za pumpanje a mozak zbog manjka kiseonika, dok bi ostali organi bezbeli završili na crnom tržištu.

               

                 Lydia Guevara

Kako pokrenuti revoluciju na ovdašnjem selu kad isto to selo u većini slučajeva i bira ove naše političare, za kamion tucanog kladanjskog kamena, nekoliko vreća brašna, stotinjak metara asfalta ili nekoliko stubova ulične rasvjete i sl. I, evo tako haman dvije decenije. Sve isti, samo što su pozicije drugačije jedan mandat si načelnik neke tzv.lokalne zajednice a drugi si već u nekom od parlamenata na višim nivoima vlasti ili 'pak u nekoj ministarskoj fotelji o ostalim mandatima me strah i govoriti. Uglavnom, dvije decenije sve funkcioniše po kružnom sistemu, skoro k'o kruženje vode u prirodi a neka, ionako „Panta Rei“ što bi čika Herkalit kaz'o.
Opet prenijeti organe u grad ne ide nikako. Grad je totalno letargičan, oni bi u revoluciju sa transparentima i jajima „C“ klase kao jedinim oružjem. Da su makar jaja „S“ klase, pa da metu založi kako treba i valja.
Dakle, od revolucije ništa a samim tim niti od mog lika na piramidalnim, kruškolikim, oblim i kakvim sve ne ženskim dijelovima tijela.
U tom slučaju ne preostaje mi ništa drugo a ni treće nego da se dočepam kakvog brijača.

P.S. A, možda da se obrijem i ošišam k'o Beckham???

http://www.kiks.site90.net/zikison66_files/zikison66.ht

TRLA BABA LAN