TRLA BABA LAN

DOBRODOŠLI! RIJEČ JE KAO ĆUPRIJA: DOBRA SPAJA A LOŠA RAZDVAJA


11.06.2010.

DANAS POČINJE SVJETSKO PRVENSTVO U NOGOMETU 2010.

Dobrodošli kući!

Svijet gleda Afriku, Afrika gleda svijet!

Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Južnoj Africi stavilo je u centar pažnje svjetske javnosti ne samo dešavanja na zelenom terenu već i samu državu organizatora i cjelokupan „crni“ kontinent, što se vidi kao šansa za razvoj čitavog regiona . U Johanesburgu veče pred početak Mundijala liči na veliko narodno ujedinjenje pošto su domaći stanovnici i fanovi izašli napolje kako bi pozdravili inostrane goste, ujedinjujući Afriku kao nikada do sada.

        

Među bogatim, siromašnim, crnim i bijelim se podjednako osjeća euforija i čuje karakterističan zvuk, sveprisutnih truba vuvuzela. Nacionalna fudbalska groznica je dosegla veličinu masovnog pokreta, javlja novinar Guardiana iz Johanesburga.

"Posljednji put kada je Afrika ovako slavila, Nelson Mandela ja bio tek izašao sa robije od 27 godina“ – kaže novinar Čarls Mogale. Parada boja i kakofonija zvukova pozdravila je engleske fanove koji su tek sletili na OR Tambo aerodrom u Johanesburgu.

„To je nevjerovatna scena sa čistačima, prodavcima, ljudima u odijelima, ljudima u opuštenoj odjeći koji svi pjevaju i igraju. Nevjerovatno je, kao luda spontana zabava koja traje neprestano“. Vatrene Afikance i druge je u četvrtak uveče dodatno zagrijala kolumbijska pjevačica Šakira na koncertu u Johanesburgu zajedno sa pop izvođačima Black Eyed Peas, Ališijom Kiz ali i afričkim zvijezdama Amadou & Mariam and Hugh Masekela. Južnoafrički nadbiskup Dezmond Tutu je tom prilikom pozdravio navijače iz cijelog svijeta koji su došli na Mundijal.

       

"Svima vam želimo dobrodošlicu. Afrika je kolijevka čovječanstva, dobrodošli kući", rekao je Tutu.

Mnogi Južnoafrikanci vide kontakt sa stranim navijačima kao šansu da preokrenu predrasude o svojoj zemlji i Africi. Oni kažu da kontinet, koji je dugo bio  do guše u ratovima, bolestima i siromaštvu, ponovo staje na svoje noge i pokazuje novo lice svijetu.  

Od inspirativne ragbi pobjede u eri Nelsona Mandele, Južna Afrika je bila pod sumnjom da može da osigura očekivanu organizaciju tako velikog takmičenja zbog problema sa sportskim i drugim kapacitetima, kriminalom i problematičnom rasnom istorijom. Očekuje se Mandelino kratko pojavljivanje na ceremoniji otvaranja šampionata u Johanesburgu, prije utakmice Južna Afrika - Meksiko. Procjenjuje se da će od petka oči gledalaca iz 215 nacija biti usmjerene ka dešavanjima na zelenim terenima u Južnoj Afici ali i cijelom kontinentu.

Predsjednik zemlje-domaćina, Jakob Zuma i nobelovac Dezmond Tutu biće prisutni u petak na novoizgrađenom stadionu Soccer City, dizajniran u obliku tikve, omiljenog afričkog povrća.

„Južna Afrika je živa i neće biti ista nakon ovog Svjetskog prvenstva“, rekao je Zuma koji je tom prilikom istakao Mandelinu ulogu u obezbjeđivanju prava na organizaciju prvenstva u maju 2004. godine. „Nelson Mandela je radio naporno kako bi osvojili pravo da ugostimo turnir. Mi posvećujemo Svjetski kup njemu. Malo je momenata koji definišu nacionalnu istoriju jedne zemlje. Mi smo pred jednim koji se približava u petak 11. juna kada turnir zvanično počinje“.

Od kada je izabrana da bude prva afrička nacija koja organizuje ovako važan događaj Južna Afrika je potrošila 3,55 milijardi funti na stadione, transportnu infrastrukturu i proširenje aerodroma. Procjenjuje se da će tokom narednih mjesec dana zemlja ostvariti prihod od 0,5 odsto godišnjeg nacionalnog BDP. Tome će svakako doprinjeti oko 370 hiljada turista. Južnoafrkancima međutim trajno ostaju putevi, infrastruktura ali  sigurno i ponos zbog slanja pozitivne slike jedne nove Afrike.

    Ovaj link sam dobila od jarana Saška iz Kanade.  Veoma interesantan kalendar tskmičenja - može poslužiti kao screensaver - popunjava cijeli ekran monitora:

http://www.marca.com/deporte/futbol/mundial/sudafrica-2010/calendario-english.html

 
   ZENANI MANDELA (U ZELENOJ MAJICI)

Upravo javljaju:  Na povratku sa sinoćnjeg koncerta, praunuka Nelsona Mandele, trinaestogodišnja Zenani Mandela poginula je nakon što se vozilo u kojem se nalazila prevrnulo na autoputu, saopćeno je iz Fondacije Nelsona Mandele.

***************************************************************************************

TRLA BABA LAN