TRLA BABA LAN

DOBRODOŠLI! RIJEČ JE KAO ĆUPRIJA: DOBRA SPAJA A LOŠA RAZDVAJA


16.06.2010.

ODISEJA JEDNOG CRVENOG FOTO-APARATA

OD SREDINE ATLANTIKA
DO FLORIDE

Paul Schultz je patrolirao  obalom u Key West marini u Miamiju na Floridi, kada je ugledao nešto što je izgledalo kao paradajz, kako udara o stijenje.

Ovaj istraživač Obalne Straže zagazio je do članaka u vodu i izvadio smeće iz okeana: sjajno-crveni Nikonov foto-aparat, dovoljno mali da može stati na dlan. Njegov vodootpornI plastični omot bio je prekriven šestomjesečnom naslagom morskih algi, ali sam aparat bio je neoštećen kada ga je pronašao 16. maja.

     

                       PAUL SHULTZ

Međutim, pošto je htio da ga vrati vlasniku Schultz je odlučio da malo testira svoje istraživačke vještine.
U aparatu su bile  slike muškaraca kako se spremaju za ronjenje, a jedna plavokosa porodica smijesila se  na kauču. Bila je i jedna tajanstvena olupina broda smještena duboko na morskom dnu. A još intrigantniji bio je video-klip koji je imao zvuk i snimke pljuskanja vode, koji je čini se uslikan dok se foto-aparat obrtao oko nečega što nije bilo ljudsko.
''Nije bilo ničega na slikama što je govorilo kome kamera pripada'', rekao je Shultz.
Nakon što je pregledao slike, Shultz je uzeo korisničko ime ''Aquahound" (Vodeni pas) i počeo je lov na internetu.

      

Objavio je slike na stranici Scubaboard.com, nadajući se da će mu neki zaljubljenici ronjenja pomoći  da identificira gdje su slike uslikane. Za nekoliko dana, internet-''detektivi'' su proanalizirali slike i pronšali su neke činjenice koje upućuju na to da se radi o Arubi, holandskom ostrvu u blizini obala Venezuele, što je oko 1.100 milja od Key Westa.
Bio je i jedan broj na repu aviona – a pretraga na internetu pokazala je da je taj avion bio na Arubi na dan kada je slika uslikana. Bila je na slikama i jedna zgrada sa plavim krovom, zbog koje su pretraživači ukazivali na to ostrvo uz pomoć Google Eartha. A bio je i školski poster napisan na holandskom.

        DSCN3301

Ali da li bi foto-aparat mogao preputovati toliki put? Villy Kourafalou, pomoćni profesor fizičke okeanografije Univerziteta u Miamiju rekao je da je jedna takva odiseja moguća. Plovnost plastičnog kućišta, u kombinaciji sa različitim strujama mogli su odvesti foto-aparat do Key Westa, rekla je ona za agenciju AP u e-mail odgovoru.
Kako se Schultzova potraga sužavala, rješenje je brzo stiglo. On je postavio slike na web-stranice za putovanja Cruisecritic i Aruba.com i u roku od dva dana kontaktirala ga je jedna žena sa Arube, koja je rekla da je prepoznala djecu na nekim od slika, da su to prijatelji njenog sina.
Ona je kontaktirala porodicu, de Bruinove i svi su se djelići mozaika uklopili.
''Ne mogu se prestati smijati u vezi s tim'', rekao je Dick de Bruin u telefonskom intervjuu sa Arube. ''To je velika vijest na ostrvu i u Evropi'', dodao je.

De Bruin, narednik holandske Kraljevske mornarice, raspoređen je sa svojom porodicom na Arubu na tri godine. Kamera je otplutala od de Bruina dok su on i ronilački tim popravljali sidro na američkom brodu Powell za muzej Drugog svjetskog rata. Američki brod je štitio Arubu, velikog proizvođača nafte, od njemačkih snaga tokom rata.
Foto-aparat je sada na putu za Arubu do porodice de Bruin preko FedExa i tamo bi trebao stići svaki dan.
Schultz je izjavio i da mu je drago što je priča završila sretno – jer se na trenutak – kada je prvi put vidio tajanstveni video – bojao da je vlasnik kamere doživio tragičan kraj.
Bilo je snimaka kako ronioci popravljaju sidro, a onda u sljedećm klipu ''aparat je počeo da se vrti i peraja su upala u kadar'', rekao je Schultz. ''Onda za 20 sekundi sam shvatio da nema krvi'', dodao je.
Krivac je gladna morska kornjača koja je pokušala da otkine komad plutajućeg aparata u januaru, dva mjeseca nakon što je izgubljen. Remen aparata očito se uhvatio za njena peraja, te su ga pokreti te životinje uključili. Schultz pretpostavlja da se ta epizoda dogodila negdje u blizini obale Hondurasa.

Taj video-klip viđen je preko 200 hiljada puta na YouTube-u, a gledali su ga ljudi od Aljaske do Afrike i Australije. To je za de Bruina najdraži dio priče.
''Kada sam rekao ljudima šta je Paul uradio, bili su zapanjeni. Nisu vjerovali'', rekao je. ''Ali imamo morsku kornjaču na snimku, što dokazuje da je foto-aparat plutao od Arube do SAD-a. To je nevjerovatno, ali je istina'', naglasio je.

N.B.  I kakva besplatna reklama za NIKON! (prim. prev.)

Maxuz za vas istraživala i prepričala:  tetkainternetka
 
http://www.24sata.info/zabava/zanimljivosti/35416-VIDEO-Nevjerovatno-Izgubljena-kamera-upaljena-plutala-sredine-Atlantika-Floride.html
 
http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/centralamericaandthecaribbean/aruba/7827274/Scuba-diver-reunited-with-camera-lost-six-months-ago-and-1000-miles-away.html
 
http://travel.webshots.com/album/577735131ZvBWTi


TRLA BABA LAN