TRLA BABA LAN

DOBRODOŠLI! RIJEČ JE KAO ĆUPRIJA: DOBRA SPAJA A LOŠA RAZDVAJA


22.06.2010.

PRAVO U MUZEJ AUTOMOBILA

PONOS


       Aleksandar Čotrić

Pod oznakom hitno novinske agencije javile su da je u jedinoj domaćoj fabrici automobila počela proizvodnja novog modela četvorotočkaša. Svečanom činu, kako i dolikuje, prisustvovali su državni i partijski vrhovi. Izrečeno je tom prilikom puno optimističkih reči – biće posla, otvorićemo radna mesta, stranci će da ulažu, ceo kraj će da procveta usred zime...
Jedan govornik je rekao:

- Ono ranije  je bio posao veka, a ovo je posao za „vjeki vjekov“...  I „vječnuju pamjat“.

Rukovodstvo fabrike  priredilo je tim povodom svečani ručak na kojem su zvanice, ali i neki nezvani koji su se umuvali da besplatno jedu, kusali specijalitete domaće kuhinje. Onda je nastupila  dramska pauza, a na proizvodnju novog modela mediji su podsetili mesec dana kasnije, kada su javili da je u automobil, koji se pravi samo kod nas, svečano ugrađen menjač. Opet je priređena svečanost na kojoj su predstavnici gradske vlasti bili u glavnoj ulozi. Oni su držali govore o značaju i ulozi menjača na našem putu ka evropskim integracijama.

      

- A sada petom  brzinom, samo napred, u Evropu, a ako treba i na druge  kontinente! – poručeno je sa ovog skupa. Posle tri meseca od ovog podviga, u fabričkom krugu  organizovana je proslava povodom ugradnje  papučice za gas. Svi najviši rukovodioci fabrike okupili su se na prigodnom kulturno-umetničkom programu, na kojem su učestvovale estradne zvezde, a najviše uspeha kod publike imala je pesma: „Oj, šoferu, dodaj gas, dodaj gas, za Srbiju to je spas!“ Slično je bilo i nekoliko meseci kasnije kada su novine objavile da je u ponos domaće auto industrije ugrađena ručna kočnica.

- Kočnica je  tu, ali nas ništa ne može  da zaustavi u srljanju ka Evropi! – rekao je generalni direktor kompanije. Celokupna javnost sa oduševljenjem je propratila vest da je auto posle samo tri  godine od početka proizvodnje stao na točkove.

- Bilo je puno „nevernih Toma“ koji su tvrdili da  nećemo  uspeti  da  napravimo auto, a mi smo montiranjem tri, od ukupno četiri točka, tako  blizu da posao uspešno završimo  – rekao je direktor projektnog  biroa na svečanom prijemu koji je organizovan u holu upravne zgrade. Konstruktorski  radovi odlično su napredovali i  narednih godina, tako da je auto završen na opštu radost.

- Nije istina  da ovaj naš auto nema sve  delove, kako neki zlobnici tvrde, jer ih, naprotiv, ima i  više nego što je potrebno – rekao je predsednik vlade na svečanom puštanju u promet novog vozila.

      

Sasvim slučajno, baš uoči nekih izbora automobil  je, okružen telohraniteljima provozan pored  okupljenih   funkcionera, a zatim je prošao i  kroz špalir oduševljenih birača koji nisu krili suze.
Iz fabričkog kruga, ponos nacionalne auto-industrije uputio se pravo - u muzej starih automobila!

http://www.kiks.site90.net/zikison66_files/zikison66.htm

 Ilustracije:  tetkainternetka 

TRLA BABA LAN