TRLA BABA LAN

DOBRODOŠLI! RIJEČ JE KAO ĆUPRIJA: DOBRA SPAJA A LOŠA RAZDVAJA


25.06.2010.

ĐERMANO ĆIĆO SENJANOVIĆ GLEDA TV

RAZGOVORI SA SOBOM
               
 

Dalibor Martinis*

Televiziju san počeja gledat pri 53 godine u moga susida barba Petra Madeja, a to je bila jedna od prvih televizija u Split. Nî onda na televiziju bilo ni Hloverke ni Popovca.

Gledali smo samo RAI, a na ekran je bilo više sniga nego na Velebit. E, i od tada pa sve do danas, nikad me nije nešto tako zalipilo za ekran, tako fasciniralo i puklo ka performans kojega je u emisiji Drugi format, kod one pametne i smišne male Vlatke Kolarević, učinija Dalibor Martinis. Već je emisija bila počela kad san se uključija, ali je srićon uvečer bila i repriza, tako da san u dva puta sve povata. A Martinis je pri 31 godinu snimija sebe kako onome drugome sebi koji će se pojavit do tridesetak godin postavlja pitanja o umjetnosti, o tome projektu, o tome kako gleda na ovoga mladoga Martinisa i kako se ćuti ovi stari Martinis.

I tako gledan, ne dišen, mozak mi se cipa i uživa prateći skok u prošlost i vraćanje u budućnost. Odma san posla poruku svin dragin prijateljima da obavezno pogledaju reprizu, a sinovima san naredija da sednu uz mene i da skupa pogledamo tu lipotu. I jesu. Frane mi je dislociran, ali su zato tu bili Mile i Ivan. Ispočetka mi nisu virovali, mislili su da ih želin navuć na koji budalasti performans, ali kad je Martinis počeja odgovarat na pitanja 31 godinu mlađeg Martinisa, zamukli su i nisu rič rekli sve do kraja.

Reka san in da bi i oni to mogli učinit, pa popričat sa sobon do 30 godin, a oni prvi put nisu okrenili na zajebanciju, nego su ozbiljno rekli: »Znaš da bi mogli.« Mislija san da ću o ovome napisat cilu stranicu, da ću van uspit prinit cilo oduševljenje, šok i gušt, a evo vidin da mi fali riči i da ne mogu to iskazat. Toliko san bija euforičan da san potražija broj telefona Dalibora Martinisa u Zagreb, nazva ga, a kad mi se javila automatska sekretarica, uspija san se samo predstavit i reć: »Evo san gleda ovi vaš nastup na televiziju, pa san van tija zafalit i čestitat«, a onda san zasta, zamuka i spustija slušalicu. Mislit će čovik da san poludija.

A ja san bija lud od sriće i od lipote.

Ima Još

Ovo gori san napisa u dahu, a ima još. To Martinisovo vraćanje u prošlost posebno me taklo, jer san desetak dan pri njegove izvedbe, jednome prijateju koji se falija kako je pri 30 godin opalija jednu manekenku reka: »Nisi to bija ti! To je opalija oni drugi ti kojemu je sta ka spomenik, a danas ti ne bi tako sta ni da ga žicon armiraš.« On se sta bunit i govori da je to bija on, a ja san mu i dalje tvrdija da on s onin sobon nema ništa osim sjećanja. I onda se pojavija Martinis sa svojim performanson i zavija mi prijateja u crno.

   

Larina Pisma

Ne mogu se obranit od unučice. Smišljan joj pismice, a ona ih uči napamet i piva. E, ali kako mi je više s tin dodijala, pripremija san joj pismicu za koju san virova da će joj pobudit posebnu želju za poezijon. Legla je do mene, umudrila se, a ja san izvadija notes i sta čitat: »Medvjeđe šape, vjetar u kosi, tranzistor nasrid sobe, litra ulja, malo paštete, butiga mješovite robe. Kutija keksi, zvizde na nebu, mamut se posra na sovu, špina mi curi, ulica pusta, krcato sniga na krovu. Toster za klimu, kosinus beta, salbun za piramide, visoki rizik, otisak prsta, propuh za invalide.«

Kad san završija, gledan ja nju, gleda ona mene. Mučin ja, muči ona. Onda se digla i govori: »Iden ja u tate.« Do uru vrimena joj govorin: »Lara, oćeš da ti čitan pismice?« Nije me ni pogledala.

http://split-online.info/hrvatska/hrvatska/cico-senjanovic-razgovori-sa-sobom/

ĐERMANO ĆIĆO - SENJANOVIĆ
rođen je 1949. u Splitu.
Diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.
Piše humorističke tekstove (Feral Tribune, Slobodna Dalmacija).

Objavio:
- Dorin dnevnik. 1992. - 1996. (Durieux, Zagreb 1997.
- US&A. United Split& America (Durieux, Zagreb 1998.
- Vidi, vidi, teletina (Durieux, Zagreb 2001.
- Evo me u posteju (Durieux, Zagreb 2007.

www.elektronickeknjige.com

http://hr.wikipedia.org/wiki/Dalibor_Martinis *


 
TRLA BABA LAN