170. GODIŠNJICA ROĐENJA SLAVNOG KOMPOZITORA

Google odao počast slavnom Čajkovskom (1840-1893)
 
Internetski gigant Google odao je počast jednom od najvećih kompozitora Petru Iljiču Čajkovskom, postavljajući na početnu stranicu fotografiju plesača iz baleta Labuđe jezero. Čajkovski, ruski kompozitor ukrajinskog porijekla, po svom muzičkom izrazu je kasni romantičar.
 
 
         
 
Čajkovski je porijeklom iz ugledne ukrajinske kozačke porodice. Pojavio se u ruskoj carskoj muzici istodobno sa kompozitorima Novoruske škole, takozvanom grupom Petorice.
Studirao je na petrogradskom Konzervatoriju, a predavao je harmoniju na Konzervatoriju u Moskvi i pisao muzičke kritike. Materijalnu nezavisnost i boravak u inostranstvu omogućila mu je bogata udovica Nadežda von Meck sa kojom je imao čisto epistolarnu vezu – preko 1000 pisama i koja mu je uplaćivala 6000 rubalja apanaže godišnje kako bi se mogao posvetiti isključivo komponovanju.
Muzika Čajkovskog odlikuje se iskrenošću izraza koji razotkrivaju psihološke procese i osjećanja, ali i svojevrsnu ljepotu i snagu muzičke misli.
 
              Petar Iljič Čajkovski
     

                       Petar Iljič Čajkovski


Kompozitor, koji je rođen u gradiću Votkinsk, sa 14 godina je komponovao valcer u pomen na svoju majku koja je umrla od kolere, a kasnije je komponovao i simfonije, balete, opere, uvertire, koncerte za klavir, koncerte za violinu, kamernu muziku, solo pjesme, te klavirske kompozicije.
Njegov najpoznatiji balet je Labudovo jezero, a zatim i Krcko Orašćić i Trnoružica, dok su neke od njegovih najpoznatijih opera Evgenije Onjegin, Pikova dama, Vojvoda, te Jolanta, kao i uvertira za Romea i Juliju.

Deset stvari koje treba znati o Čajkovskom
– Petar Iljič Čajkovski umro je iznenada u novembru 1893.  godine, a pretpostavlja se da je uzrok smrti kolera.
– Bio je ruski kompozitor, a po muzičkom izrazu romantičar.
– Klavir je počeo svirati kada je imao pet godina, a ubrzo je napisao i svoje balete.
– Njegovi roditelji su željeli da bude državni službenik, ali on je odabrao muzičku karijeru uprkos negodovanjima porodice.
– Imao je svega 14 godina kada mu je majka umrla i samo mjesec dana nakon njene smrti napisao je valcer u pomen na nju.
– Kanconeta Mezza Notte je njegovo prvo objavljeno djelo 1862. godine.
– Trinaest godina kasnije počeo je rad na svom prvom baletu Labuđe jezero.
– Oženio se u maju 1877. godine, no brak je trajao svega četiri mjeseca.
– Bio je homoseksualac.
– On je počasni doktor muzike Univerziteta Cambridge, a to priznanje mu je dodijeljeno 1893. godine.
 
 
               

Komentariši